Okonomiyaki is a kind of Japanese savory pancakes. The word "okonomiyaki" means all you like. So, you can mix anything you want in the batter. There are two style of okonomiyaki, Osaka's Style and Hiroshima's Style. Osaka's Style is mix of batter, vegetables and meat while Hiroshima's Style is added noodles and a fried egg. Well, that makes it delicious is it's okonomi sauce, you can buy the bottled sauce or you can make it hommade.
Okonomiyaki adalah salah satu jenis makanan Jepang berupa pancake gurih. Kata "Okonomiyaki" berarti semua yang kamu suka. Jadi, kamu bisa mencampurkan apapun yang kamu inginkan dalam adonannya. Ada 2 versi okonomiyaki, versi Osaka dan versi Hiroshima. Versi Osaka hanya berupa campuran adonan, sayuran dan daging sementara versi Hiroshima ditambahkan mie dan telur dadar. Nah, yang membuat Okonomiyaki lezat adalah saus okonomi nya, kamu bisa beli kemasan sausnya atau kamu bisa membuatnya sendiri di rumah.
* Scroll down untuk resep dalam bahasa Indonesia ^^
* Scroll down untuk resep dalam bahasa Indonesia ^^
Preparation: 30 min
Cooking: 30 min
Total : 60 min
INGREDIENTS:
4 cups cabbage, sliced
4 cups carrots, grated
1 cup chicken fillets (optional)
Oil
Nori
½ cup sausage, sliced
Okonomiyaki Batter:
1 cup (120 g) all-purpose flour
½ tsp. salt
½ tsp. Sugar
¼ tsp. white pepper
¼ tsp. black pepper
¼ tsp. turmeric powder
¼ tsp. chili powder
¾ cup (180 ml) dashi (broth can be replaced
with other types)
4 large eggs
½ cup Tenkasu (Agedama) (Tempura memo)
TOPPINGS:
okonomi / tonkatsu sauce
mayonnaise
katsuobushi
green onions, finely chopped
INSTRUCTION:
1. In a large bowl, combine flour, salt, sugar,
white pepper, black pepper, turmeric and chili powder.
2. Whisk well flour and dashi, keep in the fridge for at
least 1 hour.
3. Meanwhile, slice the cabbage and grate the
carrot.
4. Take out the batter from the fridge and prepare the rest of ingredients
on the kitchen counter.In a bowl,
add the eggs, Tenkasu, and stir well.
5. Add and stir in the cabbage.
6. In a non-stick frying pan heat oil
on medium to medium high heat. Scoop one ladle of batter and place on the pan.
Do not flatten the mixture because it will easily break when you turn it over.
7. Place 2-3 slices of chicken fillet and a few
sheets of nori pieces on top of Okonomiyaki and cook covered for 5 minutes.
8. When the bottom side is nicely browned, turn it
over and cook covered for 5 minutes.
9. Flip once again and cook uncovered for 2
minutes. Transfer to a plate.
10. Apply Okonomi Sauce and mayonnaise, and
sprinkle katsuobushi. You can also place dried seaweed green, and green onions.
BAHAN:
4 cangkir kubis, slice
4 cangkir wortel, parut
1 cup daging ayam fillet (opsional)
Minyak
Nori
½ cup sosis, slice
Adonan Okonomiyaki:
1 cangkir (120 g) semua jenis tepung
½ sdt. garam
½ sdt. gula
¼ sdt. lada putih
¼ sdt. lada hitam
¼ sdt. kunir bubuk
¼ sdt. cabe bubuk
¾ cangkir (180 ml) dashi (dapat diganti dengan jenis kaldu yang lain)
4 telur besar
½ cangkir Tenkasu
(Agedama)
TOPPING:
saus okonomi
/ tonkatsu
mayones
Katsuobushi
daun bawang, cincang halus
CARA MEMBUAT:
1. Campurkan tepung, garam, gula, lada putih, lada
hitam, kunir dan cabe bubuk dalam kom adonan.
2. Kocok tepung dan dashi, diamkan dalam lemari es
selama minimal 1 jam. Sementara itu slice kubis dan parut wortel.
3. Keluarkan adonan dari kulkas dan siapkan sisa
bahan di meja dapur.
4. Tambahkan telur, dan Tenkasu dalam kom adonan, dan aduk rata. Tambahkan kubis, aduk
rata.
5. Panaskan Teflon dengan api sedang. Tuang adonan
ke dalam teflon. Jangan meratakan campuran karena akan mudah pecah bila Anda
membaliknya.
6. Tempat 2-3 iris daging ayam fillet dan beberapa
lembar nori potongan di atas Okonomiyaki dan tutup teflon selama 5 menit.
7. Ketika sisi bawah sudah kecokelatan, balik dan
tutup kembali selama 5 menit.
8. Balikkan satu kali lagi dan ungkap selama 2
menit. Matikan api, angkat okonomiyaki.
9. Tambahkan Saus okonomi dan mayones di atas
okonomiyaki, taburi katsuobushi. Anda juga dapat menambahkan rumput laut kering,
dan daun bawang.
Catatan: Adonan okonomiyaki mudah mengeras dan menjadi alot. Sebaiknya dihidangkan dalam keadaan hangat.
Catatan: Adonan okonomiyaki mudah mengeras dan menjadi alot. Sebaiknya dihidangkan dalam keadaan hangat.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar